Κ.Ε.Φ.Ι. : Ο Γολγοθάς συνεχίζεται στην ακτινοθεραπεία – Ανάσα για το δημόσιο σύστημα η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

0
30

Τη δική τους εμπειρία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο με την ακτινοθεραπεία μας ανέλυσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) Ζωή Γραμματόγλου:

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με την ακτινοθεραπεία;

Είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση γιατί μπήκαν καινούρια μηχανήματα. Δεν έχουν μπει όλα από τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” αλλά έχουν μπει κάποια. Ο Άγιος Σάββας με μια δωρεά του Ιδρύματος Λάτση πήρε κι αυτός μηχάνημα κι άλλο, οπότε δεν έχουμε τους 6μήνες αναμονή αλλά δύο τρεις μήνες έχουμε. Και πριν λίγες μέρες που είχα πάει στη Ρόδο,μου είπαν πως έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έχουν καθόλου μηχανήματα εκεί και αναγκάζονται να έρθουν στην Αθήνα ή να πάνε στην Κρήτη.

Και αυτό ήταν και το παράπονό τους. Ούτε ογκολογική κλινική υπάρχει στη Ρόδο και γενικά στα δωδεκάνησα και είναι γενικά πρόβλημα της επαρχίας αυτό με τα ογκολογικά.

Στην Αθήνα ο μέσος όρος αναμονής που είναι τρεις μήνες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα;

Είναι. Τώρα όμως που μπήκε και το καινούριο μηχάνημα στο “Αλεξάνδρα” και ο κ. ΠΙσσάκας θα κάνει ότι μπορεί. Είναι κι αυτός που έτρεξε την καμπάνια με το ίδρυμα Νιάρχος. Ο όρος που έβαλε το Ίδρυμα ήταν να υπάρχει προσωπικό, να υπάρχουν 20 άτομα για να βγουν οι βάρδιες και να βγουν τα περιστατικά που πρέπει. Στη Λάρισα πχ που μπήκε το μηχάνημα δεν έχει την απόδοση που πρέπει  ακόμα γιατί οι τεχνολόγοι δεν το έχουν μάθει. Οπότε αν μπουν τα μηχανήματα και έχουν το ανάλογο προσωπικό πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα.

Τα τρία έχουν τοποθετηθεί. Ένα στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και ένα στην Πάτρα. Στην Αθήνα έχει τοποθετηθεί ένα στο “Αλεξάνδρα”.

Έχει σημασία σε ποια κατάσταση είναι τα μηχανήματα;

Έχει σημασία γιατί στα νοσοκομεία είναι ακόμα τα παλιά μηχανήματα με κοβάλτιο και πιο αργά είναι και πιο πολύ ραδιενέργεια εκπέμπουν.

Υπάρχουν τα ιδιωτικά κι εκεί καταλήγει ο κόσμος και βρίσκει θέση αλλά εκεί κοστίζει από 2 – 5.000 € εξαρτάται από την ακτινοβολία. Εκεί που είναι πιο εξειδικευμένοι είναι και πιο ακριβοί. Αυτό είναι το θέμα ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος. Κι ένας που δεν έχει τι θα κάνει; Θα κάτσει στο δημόσιο και θα περιμένει. Κι εδώ στο Σύλλογο το έχουμε δει.

Με τον ΕΟΠΥΥ τι γίνεται;

Με τον ΕΟΠΥΥ τα γνωστά τερτίπια. Από τη μία λέει ότι πληρώνει τους ιδιώτες και από την άλλη όταν πάνε στον ιδιωτικό τομέα… κανονικά αφού έχει υπογράψει σύμβαση δεν δικαιούται ο ιδιώτης να ζητάει από τον ασθενή παραπάνω χρήματα. Ο ένας λέει έχω καλό μηχάνημα …γενικώς προσπαθούν να πάρουν χρήματα από τον ασθενή.