Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σχετικά με την υπουργική απόφαση για τους αναπληρωτές ΑμεΑ

0
25

Η πρόταση της ΕΣΑμεΑ στη διαβούλευση για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ» https://is.gd/B257UR έγινε τελικώς δεκτή, όπως διαπιστώνεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ  B 1239 – 10.04.2017 https://is.gd/R6anoS και τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».

Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ ζητούσε : Στο άρθρο 3 που αναφέρεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, ζητάμε στην παρ. 1 Γ. την αντικατάσταση της φράσης «επ’ αόριστον αναπηρία 67%» με τη φράση  «άτομα με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, εφ’ όσον είναι σε ισχύ».

Στην υπουργική απόφαση όπως δημοσιεύθηκε πλέον αναγράφεται: α) Η αναπηρία 67% και άνω εφόσον η αναπηρία δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, επτά (7) μονάδες, β) Η αναπηρία 67% και άνω ενός ή περισσοτέρων τέκνων, επτά (7) μονάδες. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη σχετικής πιστοποίησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και οι υποψήφιοι να είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Απαλείφεται δηλαδή η προϋπόθεση στην υπουργική απόφαση για ύπαρξη γνωμάτευσης με τον όρο εφ’ όρου ζωής αναπηρία. Το πιστοποιητικό αναπηρίας του εκπαιδευτικού με αναπηρία ή εκπαιδευτικού γονέα τέκνου με αναπηρία πρέπει να είναι σε ισχύ, είτε από ΚΕΠΑ, ΑΝΥΕ, ΑΣΥΕ, νομαρχιακή επιτροπή κλπ., σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες διατάξεις. Η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο η αυξημένη μοριοδότηση να ισχύσει και για τους ΕΕΠ/ΕΒΠ με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προώθηση της πρότασής της προς το υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητάει, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του ν.4440/2016 (ΦΕΚ 224 Α΄), όπου στο άρθρο 25 θεσπίστηκε η κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία. Η πρόταση βρίσκεται στον σύνδεσμο https://is.gd/Lj4ojE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ