Αρχική Πολλαπλούν Μυέλωμα Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

από τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Ιατρικής Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο

Τι ονομάζουμε πολλαπλούν μυέλωμα;

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια μετά τα λεμφώματα, και χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό και τη συσσώρευση θα έλεγα παθολογικών πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών.

Σε φυσιολογικό μυελό των οστών έχουμε  πλασματοκύτταρα έως 1-2 %, αλλά στην περίπτωση του μυελώματος αυτά τα πλασματοκύτταρα αποκτούν κακοήθη χαρακτηριστικά, αυξάνουν ακανόνιστα, επιβιώνουν παραπάνω από ότι τα κανονικά, έχουν χαρακτήρες νεοπλασματικών πλασματοκυττάρων και δημιουργούν την συμπτωματολογία του μυελώματος.

Το μυέλωμα σε αντίθεση με άλλες αιματολογικές κακοήθειες έχει αυτά τα πλασματοκύτταρα τα οποία παράγουν ουσίες οι οποίες οδηγούν σε καταστροφή των οστών. Γι΄ αυτό και τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών με μυέλωμα είναι είτε πόνοι στα κόκκαλα είτε και κατάγματα.

70% των ασθενών με μυέλωμα θα έχουν κάποια συμπτωματολογία από τα οστά. Επίσης τα πλασματοκύτταρα αυτά παράγουν μία πρωτείνη η οποία όταν συσσωρευτεί στους νεφρούς μπορεί σε ένα ποσοστό των ασθενών να προκαλέσει νεφρική δυσλειτουργία ως και ανεπάρκεια. Επομένως περίπου 20% των ασθενών με μυέλωμα μπορεί να εμφανιστούν με νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια.

Άρα αυτό που βλεπουμε είναι ότι θα δημιουργηθεί προβλημα στα οστά ή στους νεφρούς …..

Ή θα δημιουργηθεί αναιμία λόγω της διηθήσεως του μυελού των οστών απ΄ τα πλασματοκύτταρα και απώθηση όπως λέμε της ερυθράς σειράς, μπορεί να παρουσιαστεί και αναιμία.

Σε ποιες ηλικίες συναντάμε αυτή την πάθηση;

Το μυέλωμα είναι μία πάθηση συνήθως της μεγάλης ηλικίας. Δηλαδή η διάμεση ηλικία των ασθενών με μυέλωμα είναι γύρω στα 65-70 έτη. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει καμιά φορά να παρουσιαστεί και σε νεαρότερα άτομα.

Πόσο συχνά συναντάμε αυτή την πάθηση;

Θεωρούμε ότι η επίπτωσή της δηλαδή κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 400 με 500 νέες περιπτώσεις

Εσείς είστε Διευθυντής και της κλινικής στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Είμαι διευθυντής στη θεραπευτική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία είναι τοποθετημένη στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και έχουμε αναπτύξει μία μονάδα μυελώματος. Δηλαδή έχουμε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ασθενών με μυέλωμα και άλλων συγγενικών παθήσεων και έχουμε αναπτύξει και μία μονάδα κλινικής έρευνας  γι΄ αυτούς τους ασθενείς και γι΄ αυτές τις παθήσεις.

Επίσης η κλινική σας είναι Διεθνές Κέντρο Αριστείας τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι έχουμε πιστοποιηθεί για τη διενέργεια κλινικών μελετών με βάση κριτήρια διεθνή, κριτήρια καλής κλινικής πρακτικής.

Υπάρχει κλινική έρευνα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Υπάρχει σαφώς περιθώριο να γίνεται πολύ περισσότερη κλινική έρευνα αλλά βεβαίως γίνεται κλινική έρευνα στην Ελλάδα σε διάφορες παθήσεις, σε διάφορες ανοσολογικές οντότητες, σε διάφορες ειδικότητες. Υπάρχουν αρκετά καινοτόμα φάρμακα τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς πριν ακόμα πάρουν έγκριση στα πλαίσια ακριβώς των κλινικών ερευνών.

Υπάρχει θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα;

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια πάθηση για την οποία έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών. Δηλαδή, η επιβίωση των ασθενών πριν από 15 έτη ήταν 2,5 με 3 χρόνια. Τώρα θεωρούμε ότι είναι κατά μέσο όρο πάνω από 7 έτη. Επομένως έχει διπλασιαστεί και υπερδιπλασιαστεί. Επιπλέον σε ένα ποσοστό ασθενών μπορούμε να έχουμε μία πολυετή επιβίωση με τη νόσο να μπορεί να ελεγχθεί με διαφορετικές θεραπείες και λέμε ότι σ΄  ένα σημαντικό αριθμό ασθενών το μυέλωμα τίνει να γίνει μία χρόνια νόσος.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Οι θεραπείες για το μυέλωμα σήμερα στηρίζονται σε νέους παράγοντες υπάρχει μια ομάδα φαρμάκων που λέγονται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Μια άλλη σημαντική κατηγορία φαρμάκων είναι οι αναστολείς του πρωτεασώματος. Το προτεάσωμα είναι ένα οργανίδιο στο κύτταρο το οποίο είναι απαραίτητο για την αποδόμηση των προϊόντων του μεταβολισμού μέσα στο κύτταρο. Είναι σαν τον σκουπιδοτενεκέ του κυττάρου και όταν φράξει το κύτταρο σκάει. Παθαίνει ασφυξία. Επίσης τα τελευταία λίγα χρόνια έχουμε και μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία αναπτύσσονται κι έχουν δραστηριότητα σ΄ αυτή τη νόσο. Επομένως έχουμε πολλές θεραπευτικές επιλογές οι οποίες είναι ολοένα και αυξανόμενες.

Κι αυτές προφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής;

Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έχουν να κάνουν με την καλύτερη ποιότητα ζωής και την υποστροφή. Η νεφρική λειτουργία μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, οι πόνοι στα οστά να υποχωρήσουν, ν΄ αρχίσει βελτίωση και της κατάστασης των οστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ